In memoriam Somorjay Ottó (1908–2004)

In memoriam Somorjay Ottó (1908–2004)

Somorjay Ottó 1908-ban született Szombathelyen. 1934-ben szerzett gépészmérnöki diplomát a József Nádor Műszaki Egyetemen. Néhány évi mérnöki munka után 1938-ban néhai Kolos Aurél szabadalmi ügyvivő irodájában helyezkedett el. 1942-ben szabadalmi ügyvivői vizsgát tett és megnyitotta saját szabadalmi irodáját. A II. világháborúban teljesített katonai szolgálat után tovább működtette irodáját 1950-ig, amikor fel kellett hagynia a magán ügyvivői tevékenységgel. Belépett az állami Danubia Szabadalmi Irodába, ahol szabadalmi ügyvivőként dolgozott nyugdíjazásáig. 1990-ben tanácsadóként csatlakozott az akkor megalapított Gödölle, Kékes, Mészáros & Szabó Szabadalmi és Védjegy Irodához. Somorjay Ottó az ügyfeleknek nyújtott tanácsadás mellett jelentős segítséget adott az Iroda kialakításához és vezetéséhez.

Szabadalmi ügyvivői munkája mellett Somorjay Ottó komoly szerepet vállalt a hazai iparjogvédelmi képzésben. Hosszú éveken át előadó volt az iparjogvédelmi tanfolyamokon, és tagja volt a Szabadalmi Ügyvivői Vizsgabizottságnak. Számos publikációnak volt szerzője különféle szabadalomjogi témákban. Tagja volt a Szellemi Tulajdon Oltalmára Létesült Nemzetközi Egyesületnek (AIPPI), és vezetőségi tagja az AIPPI Magyar Csoportjának. Tagja volt továbbá a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesületnek (MIE) és a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamarának.

Somorjay Ottó tiszteletbeli tagja volt az AIPPI Magyar Csoportjának. 1980-ban a MIE Iparjogvédelmi Emlékéremmel tüntette ki. 1996-ban dr. Bogsch Árpád, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) főigazgatója WIPO Arany Emlékérmet adományozott Somorjay Ottónak.

Somorjay Ottó 2004-ben 96. életévében hunyt el. Ő volt a magyar szabadalmi ügyvivői kar doyenje, a szabadalmi szakma grand old man-je.